De Veiligheidsregio’s werken al jaren met een regionaal risicoprofiel*. Binnenkort komt er als aanvulling hierop een zorgrisicoprofiel, waarbij specifiek gekeken wordt naar welke risico’s de meeste impact hebben op zorgorganisaties. Zo zijn de risico’s op digitale incidenten (o.a. cyberaanvallen) groter dan ooit. Dergelijke incidenten kunnen grote gevolgen hebben voor zorgorganisaties, patiënten/cliënten, maar ook voor samenwerking in de keten. Het is belangrijk dat de zorgketen zo goed mogelijk is voorbereid op crisissituaties en dat de continuïteit van zorg in alle situaties gewaarborgd kan blijven.
Wat is een zorgrisicoprofiel?
In het zorgrisicoprofiel worden de crisistypen beschreven, die het meest relevant zijn voor de acute en publieke geneeskundige zorgpartijen in de regio. Hierbij wordt per relevant crisistype uitgezocht wat de knelpunten zijn, die de continuïteit van zorg in de keten begrenzen en onder druk zetten. Op die manier krijgen zowel de zorgpartijen in de regio, als de GHOR, meer inzicht in risico’s, mogelijke problemen en onderlinge afhankelijkheden in de zorgketen, ten tijde van rampen en crises. Met de uitkomsten van het zorgrisicoprofiel is het mogelijk dat de zorgpartners en de GHOR gezamenlijke prioriteiten kunnen stellen bij de voorbereiding op crisissituaties, het ontwikkelen van beleidsplannen en het opleiden, trainen en oefenen (OTO).
Gezamenlijk proces
Verschillende GHOR-bureaus in Nederland gaan of zijn al aan de slag met het zorgrisicoprofiel, ook in deze regio. GHOR IJsselland is kortgeleden gestart en GHOR Noord- en Oost-Gelderland (NOG) is afgelopen najaar van start gegaan. Het tot stand komen van het zorgrisicoprofiel is een gezamenlijk proces van de GHOR en de zorgpartners in de regio, daarom gaan de GHOR-bureaus in gesprek met de zorgpartners over de risico’s die voor de zorgpartners het meest van belang zijn. GHOR NOG heeft inmiddels een groot aantal zorgpartners gesproken. De planning is dat zij op 30 juni 2022 het eindresultaat kunnen presenteren. Het zorgrisicoprofiel voor IJsselland wordt eind september verwacht, zij zullen de zorgpartners in de regio IJsselland hier binnenkort individueel over benaderen.
Meer informatie
Voor meer informatie over het zorgrisicoprofiel voor de regio IJsselland kan contact opgenomen worden met Justin Bakker (justin.bakker@vrijsselland.nl), Gerwin de Groot (g.de.groot@vrijsselland.nl) of Annemarie Mars (a.mars@vrijsselland.nl). Voor NOG is dit Hanne Fidder (h.fidder@vnog.nl).
*Een regionaal risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van aanwezige risico’s in een veiligheidsregio. Hierin worden ook relevante risico’s uit aangrenzende gebieden meegenomen.