Vorige week is versie vijf van het What if noodscenario (fase 3) vastgesteld in het ROAZ regio Zwolle, een actualisering van het plan uit voorjaar 2021. Van een ‘What if?’ noodscenario is sprake wanneer er landelijk onvoldoende capaciteit beschikbaar is om patiënten op de gebruikelijke wijze en conform de professionele standaard, zoals we gewend zijn in de ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsenzorg, VVT/revalidatie, VG en GGZ, te behandelen en te verzorgen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een tekort aan (IC-) bedden in de ziekenhuizen of de VVT of teveel uitval van personeel. Het ‘What if’ noodscenario beschrijft hoe de zorg dan gegeven wordt, welke alternatieven er nog zijn en hoe de keten daarin samenwerkt.
Sociale veiligheid
Het doel van het plan is alle ketenpartners in de subregio’s te voorzien van een concrete checklist voor het maken van afspraken in de subregionale keten en om hiermee te oefenen. Daarnaast geeft het plan een overzicht van de gemaakte afspraken in ROAZ-verband. Een nieuw onderdeel binnen het actieplan is sociale veiligheid van medewerkers in de zorg. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het maken van extra afspraken met de beveiliging of over toegangscontroles.
Waarom dit keer eerder in deze fase?
Een vraag die veel voorbijkomt, is waarom we dit keer eerder in deze fase zitten terwijl er minder patiënten op de IC liggen dan bij een eerdere golf? De reden hiervoor is tweeledig: er is minder personeel beschikbaar in de ziekenhuizen, bijvoorbeeld door ziekte of verloop. Minder personeel betekent minder beschikbare bedden en dus minder capaciteit.
De tweede oorzaak is de doorstroom naar de VVT, ook deze instellingen hebben minder capaciteit door personele tekorten, hierdoor stokt de doorstroom vanuit de ziekenhuizen, waardoor ziekenhuisbedden langer bezet zijn.