LNAZ/LCPS* heeft op 10 maart een brief ontvangen van het ministerie van VWS met het verzoek een inventarisatie te maken van het aantal beschikbare bedden in Nederland voor de eventuele opvang van patiënten uit Oekraïne (medische evacués).
Gezamenlijke inventarisatie
Op basis van dit verzoek heeft het LCPS met de ROAZ-regio’s en een aantal belangrijke stakeholders (NFU, NVZ, AZN, FMS, NVIC en NVK)** een eerste uitvraag gedaan voor beschikbare ziekenhuiscapaciteit in Nederland. Hierbij is gekeken naar het aantal beschikbare bedden op de IC en in de kliniek én naar specifieke patiëntengroepen (denk aan: kindergeneeskunde, neonatologie, oncologie). Hierbij is geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de huidige uitval van personeel, de COVID-druk en inhaalzorg. Een eerste indicatie van het aantal beschikbare bedden is vorige week maandag verstuurd aan het ministerie van VWS.
Scenario’s en praktische invulling
Voor het geval er daadwerkelijk een verzoek komt vanuit de EU om medische evacués uit Oekraïne op te vangen, heeft het ministerie het LNAZ/LCPS ook gevraagd een aantal scenario’s uit te werken om inzichtelijk te maken hoeveel capaciteit voor Oekraïense patiënten er is bij verschillende omstandigheden én te inventariseren welke aspecten hierbij van belang zijn. Daarnaast heeft VWS hen gevraagd in kaart te brengen wat er praktisch nodig is om patiënten uit Oekraïne op te vangen(denk aan: beschikbaarheid van data over capaciteit en bezetting, opvang van patiënten in Nederland in het calamiteitenhospitaal en triage en spreiding over Nederland).
Het LCPS werkt deze opdracht op dit moment uit, in nauwe samenwerking met de ROAZ-regio’s en betrokken partijen zoals de Nederlandse ziekenhuizen (NFU, NVZ), ambulancezorg Nederland (AZN) en medisch specialisten: FMS, NVIC en NVK. (Bron: LCPS)
*LNAZ = Landelijk Netwerk Acute Zorg, LCPS = Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding
**De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Ambulancezorg Nederland (AZN), Federatie Medisch Specialisten (FMS), Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).