Hoe verbeter je de acute zorg? Kort gezegd: samen. Binnen de ROAZ-regio Zwolle staat de acute zorg voor een aantal belangrijke opgaven. Het afgelopen jaar hebben zorgaanbieders uit de ROAZ-regio afspraken gemaakt om deze opgaven, die zijn vastgelegd in het ROAZ-plan, samen aan te pakken. Samen met ruim 200 ketenpartners, de zorgverzekeraars en een vertegenwoordiging van inwoners, patiënten en cliënten is het ROAZ-plan tot stand gekomen. De komende jaren staan in het teken van het uitvoeren van die afspraken.
De opdrachtgevers van het ROAZ-plan in onze regio, Ina Kuper (ROAZ-voorzitter ROAZ-regio Zwolle) en Arjen Tilro (vertegenwoordiger marktleider zorgverzekeraar; Zilveren Kruis) geven een terug- en vooruitblik op de totstandkoming en uitvoering van het ROAZ-plan.
Ina Kuper en Arjen Tilro; opdrachtgevers van het ROAZ-plan van de ROAZ-regio Zwolle
Vliegende start van een mooie samenwerking
Het allesomvattende kernwoord van het ROAZ-plan is samenwerking, en beide opdrachtgevers zien dit al vanaf het begin overal terugkomen. Arjen: “Ik kijk heel positief terug op de samenwerking en op het plan dat er nu ligt. Halverwege vorig jaar hebben we het ROAZ-beeld opgeleverd met veel data, op basis hiervan is het proces gestart van het opzetten en opleveren van het ROAZ-plan. De participatie van de deelnemende zorgaanbieders in alle samenwerkingsprocessen is heel goed om te zien.”
Ina: “Ik vind dat er een heel mooi proces gelopen is met heel veel mensen. We hebben een mooie aftrap gehad tijdens de ROAZ-dag op vliegveld Teuge, dat was een heel verbindend moment. Tijdens de versnellingsdagen zijn mensen met veel inspiratie en motivatie op mooie plannen gekomen. Het enthousiasme is er, en dat is een mooie eerste uiting van een intensieve samenwerking.”
Verbinding tussen regio’s
De ROAZ-regio Zwolle grenst aan diverse andere ROAZ-regio’s. Sommige zorgvoorzieningen bedienen patiënten en/of cliënten uit twee of meer regio’s (denk bijvoorbeeld aan ambulances, VVT-instellingen en huisartsenposten rond de regiogrenzen). Ina: “De uitvoering van een aantal afspraken kan ook effect hebben op andere regio’s, dus het is verstandig om afstemming te zoeken. Daarnaast zou het mij niet verbazen als voor meerdere regio’s dezelfde problematiek geldt; zo kunnen we dus ook van elkaar leren.” Niet alleen met aangrenzende regio’s is overigens afstemming gezocht, maar ook met de reguliere zorg, waarvoor diverse regioplannen zijn gemaakt.
Bewustzijn creëert urgentie
Wat de opdrachtgevers betreft zijn de positieve gevolgen van de samenwerkingen voor het ROAZ-plan nu al zichtbaar. Ina: “Bewustzijn op de thema’s die relevant zijn, en de wil om er met elkaar voor te gaan. Dat kunnen we al terugzien, waarbij we ons allemaal realiseren dat er hobbels te nemen zijn.” Arjen: “Wat je ziet in het ROAZ-plan is dat het samenwerken binnen de acute zorgketen van verschrikkelijk groot belang is. Het is van belang dat zorgaanbieders elkaar goed kennen, dat ze weten van elkaar wat ze kunnen en wat de hulpvragen zijn. Daarnaast heeft het ROAZ-plan ook bestuurlijk een urgentie teweeggebracht. Dat is ook een belangrijk resultaat tot nu toe.”
Sommige opgaven kunnen sneller worden opgepakt dan andere, en een aantal stappen worden nu al gezet. Ina: “Er is al een aantal projectgroepen ingericht. De kunst is om de dingen die eenvoudig zijn snel door te voeren, en de dingen die meer voorbereiding vragen goed met elkaar voor te bereiden en dan ook door te voeren. Het helpt enorm als we met elkaar invulling geven aan deze werkgroepen, met alle ketenpartners. We zijn met elkaar verantwoordelijk.”
Arjen vult aan: “Voor de opgaven Zorgcoördinatie en Multitrauma liggen op korte termijn landelijke deadlines, en werken ketenpartners binnen alle subregio’s al samen om op korte termijn tot een goed plan te komen; hopelijk kunnen we hier dus snel wat stappen in zetten. Voor de andere opgaven is het nog wat meer zoeken; er zijn veel complexe problemen. De acute zorg en de reguliere zorg zijn verbonden en afhankelijk van elkaar, dus ook daarmee moeten afspraken worden gemaakt.”
Blik op de toekomst
Het ROAZ-plan ligt er; nu is het dus zaak om de gemaakte afspraken tot uitvoering te brengen. Ina: “Voor een aantal plannen staan deadlines benoemd, en daar moeten we met elkaar zicht op houden. De projectleiders, maar ook de bestuurders en managers hebben daarin een rol. Daarnaast zijn er ook per opgave ambassadeurs in het werkveld, om te zorgen dat de gemaakte afspraken gedragen worden én blijven. Met andere woorden: ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.”
Arjen: “De druk op de zorg neemt toe; de zorgvraag wordt steeds groter en de arbeidskrapte neemt toe. De gedachte is om driejaarlijks een ROAZ-beeld te herhalen en steeds te kijken naar veranderende inzichten, en dat ook het plan herijkt wordt op basis van evaluaties. Het zou mooi zijn om hier een continu verbeterproces van te maken.”
Houdbare zorg
Dat er een verbeteringsslag gemaakt moet worden binnen de zorg, dat is duidelijk – en de eerste stappen zijn gezet. Ina: “Met onze ROAZ-opgaven, de uitvoering daarvan, werken we heel hard aan de houdbaarheid van de zorg en duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Dat is de toekomst, en daar ligt onze maatschappelijke verantwoordelijkheid ook. Daarnaast moeten we ook iets doen aan verwachtingsmanagement naar de mensen. De wereld wordt anders, het leveren van zorg wordt anders… Dus we moeten dingen veranderen, want anders is het niet langer houdbaar. Daar gaan we de komende tijd samen mee aan de slag.”