Marijke van Polen, medisch coordinator bij Netwerk Acute Zorg regio Zwolle

Marijke van Polen

Medisch coördinator Educatie

Over Marijke

Marijke van Polen werkt als medisch coördinator Educatie en medical director ETS bij NAZrZ. Daarnaast is ze anesthesioloog bij Isala (ziekenhuis met regionale functie Traumacentrum).

Marijke is vanaf het begin van haar medische loopbaan betrokken bij allerlei vormen van onderwijs; van praktisch onderwijs aan medisch studenten tot aan het ontwikkelen van het nieuwe opleidingsplan voor de anesthesiologie. ‘In 2014 rondde ik mijn opleiding tot anesthesioloog in het UMC Utrecht af met als aandachtsgebieden acute zorg, CRM en opleiding/onderwijs en daarmee zie je dan ook direct de verbinding met NAZrZ. Hier ben ik al een aantal jaren betrokken bij onder andere de SALSA en de ABCDE, zowel als docent als de ontwikkeling van het “nieuwe jasje” van beide cursussen.

Qua inhoud lijken beide cursussen behoorlijk op elkaar. In een notendop gaat het over de opvang van acuut zieke of verslechterende patiënten waarbij het vaak tot een reanimatiesetting komt. De grootste variatie zit hem in de deelnemers. Bij de ABCDE-cursus hebben we te maken met jonge artsen die aan het begin van hun carrière staan. Net gestart met hun eerste baan. Gespannen, soms wat onzeker, maar enorm gemotiveerd om alles te leren. De leercurve van de cursisten gedurende deze tweedaagse cursus is gigantisch. Moe, maar voldaan vertrekken de studenten met een goed met kennis en praktische vaardigheden gevuld rugzakje naar hun eerste dienst.

De SALSA-cursus vraagt een andere aanpak. De deelnemers zijn meestal medisch specialisten al dan niet vergezeld met hun team uit de dagelijkse praktijk. Een verplichte cursus waar men nogal eens sceptisch tegenover staat. Een geweldige uitdaging voor mij als docent om deze groep aan het eind van de avond enthousiast naar te huis te laten gaan. Niet alleen medisch inhoudelijk wat wijzer geworden, maar ook op het niveau van Crew Resource Management (CRM). Leiderschap, closed loop-communicatie, helikopterview en 10 seconds for 10 minutes zijn termen die dan aan bod komen.

Al met al twee inhoudelijk vergelijkbare cursussen, maar een totaal andere dynamiek en aan het eind een andere opbrengst.’

Gegevens

Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle

Teamleden