Het ‘expertteam COVID-zorg ziekenhuizen’ bracht in juni 2022 het advies uit om negen modules regionaal te implementeren. Het doel: de reguliere en COVID-zorg in het najaar/ winter van 2022/ 2023 zo optimaal mogelijk door laten gaan bij een nieuwe opleving van COVID. In onderstaand bericht geven wij een update over de implementatie van deze modules in de ROAZ-regio Zwolle.
Negen modules
Netwerk Acute Zorg regio Zwolle heeft de afgelopen tijd samen met de ketenpartners invulling gegeven aan de negen modules uit het eindrapport van het expertteam. Enkele modules waren al voor COVID goed geregeld in de regio en een aantal zijn inmiddels geïmplementeerd of niet van toepassing omdat deze bijvoorbeeld landelijk worden opgepakt. De afgelopen periode lag de focus in deze regio daarom met name op de modules:
- Module 1: Zuurstof en/of monitoring thuis
- Module 4a: Kliniek-gedelegeerde zorg met behulp van HFNO
Module 1: Zuurstof en/of monitoring thuis
Het doel van thuismonitoring is zoveel mogelijk zorg thuis aanbieden, met als doel het voorkomen van een opname, maar ook eerder naar huis kunnen na opname. COVID-Thuis is bedoeld om ziekenhuisopnames te voorkomen en/ of vroeg ontslag van patiënten mogelijk te maken. Patiënten krijgen thuis zuurstof toegediend en worden op afstand gemonitord. Zorgpersoneel kan hierdoor ingezet worden voor de kritiek planbare zorg U3 en de U4- en U5-zorg.
De patiëntgroep in scope voor deze module zijn zuurstof behoevend, maar voldoende vitaal en stabiel om dit in de thuissituatie te kunnen behandelen. (Bron: Rijksoverheid)
Binnen deze ROAZ-regio maken inmiddels een aantal ziekenhuizen gebruik van thuismonitoring. Via een werkgroep, bestaande uit management en longartsen uit de ziekenhuizen, worden ervaringen uitgewisseld. Ook wordt gekeken naar een regio dekkende toepassing, zodat bij een nieuwe COVID-golf de zorg zo min mogelijk hoeft af te schalen. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre er voor andere patiëntengroepen thuismonitoring ingezet kan worden, zodat er capaciteit blijft voor kritiek planbare U3-, U4- en U5 zorg. Voor meer informatie over deze module kan contact opgenomen worden met Miranda Veltink
Module 4a: Kliniek-gedelegeerde zorg met behulp van HFNO
High Flow Nasal Oxygen (HFNO) is het toedienen van zuurstof onder hoge flow aan patiënten met ernstig zuurstoftekort, ook wel bekend als Optiflow zuurstoftherapie. Door toepassing van HFNO kan invasieve beademing (middels tube) in een aantal gevallen voorkomen worden. Doordat de HFNO-behandeling minder invasief is, herstelt de patiënt sneller. Het voordeel van het breed inzetten van HFNO voor COVID-patiënten, buiten de IC om, is tweeledig:
- HFNO kan vroeger en laagdrempeliger worden ingezet zonder dat hiervoor een IC-bed nodig is. Dit draagt mogelijk bij aan een betere uitkomst voor de patiënt.
- Patiënten kunnen eerder van de invasieve beademing afgehaald worden door de inzet van HFNO.
De meerwaarde van deze module wordt met name behaald in het scenario waarin er veel druk op de IC bestaat. (Bron: Rijksoverheid)
Binnen deze ROAZ-regio wordt HFNO op verschillende manieren toegepast door de ziekenhuizen. Via een werkgroep, bestaande uit intensivisten en longartsen, vindt afstemming plaats. Doel is van elkaar te leren en processen te verbeteren voor een zo optimaal mogelijke zorg voor de patiënt. Voor meer informatie over deze module kan contact opgenomen worden met Roelf Lindeboom.