Op 1 januari 2025 wordt verwacht dat alle ROAZ-regio’s een vorm van zorgcoördinatie hebben ingericht aan de hand van het implementatieplan zorgcoördinatie van VWS. Het doel van zorgcoördinatie is tweeledig; enerzijds dat burgers met een acute, niet levensbedreigende, zorgvraag tijdens avond-, nacht- en weekenduren worden begeleid naar de juiste zorg, op de juiste plek, door de juiste zorgverlener én op het juiste moment. Anderzijds dat zorgverleners 24/7 worden ondersteund bij het vinden van vervolgzorg voor de patiënt.
Om zorgcoördinatie in de regio te kunnen invoeren, is financiering nodig. Hiervoor stelt het ministerie van VWS zogenoemde transformatiemiddelen beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor deze middelen, moeten de betrokken partijen laten zien dat de voorgestelde transformatie impactvol is. Dit doen ze in verschillende fases.
De eerste fase was het indienen van een snelle toets bij de twee marktleidende zorgverzekeraars in de regio. In deze ROAZ-regio zijn dat Zilveren Kruis en Salland Zorgverzekeraar. Zij beoordelen of er sprake is van een impactvolle transformatie en of, in het geval van zorgcoördinatie, het voorstel voldoet aan de criteria uit de leidraad transformatieplannen zorgcoördinatie van Zorgverzekeraars Nederland.
Voor zorgcoördinatie in de ROAZ-regio Zwolle is de snelle toets onlangs goedgekeurd. Goed nieuws dus! Er wordt momenteel door alle betrokkenen hard gewerkt aan het verder uitwerken van het transformatieplan. Dit wordt, net als het opstellen van de snelle toets, gedaan door de werkgroep Zorgcoördinatie, in afstemming met de betrokken ketenpartners per subregio. De werkgroep bestaat uit:
- De regionaal projectleider
- Een projectleider per subregio
- Apeldoorn-Zutphen
- IJssel-Vecht
- Midden-IJssel
- Noordwest Veluwe & Zeewolde
- Vertegenwoordiger van de zorgverzekeraars.
Het transformatieplan zal halverwege december worden ingediend bij de twee marktleidende zorgverzekeraars.