Samen zorgen we beter
Onze ketenpartners zorgen samen voor een 24 x 7 uur regionaal dekkend aanbod van acute zorg. Voor de dagelijkse acute zorg én voor de acute zorg ten tijde van rampen en crises. Hiervoor is goed overleg nodig: het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het NAZrZ coördineert deze overleggen.
Het ROAZ vindt vier keer per jaar plaats. Tijdens crises is vaker structureel overleg nodig. Zo zijn we aan het begin van de COVID-19-crisis met het Strategisch ROAZ COVID-19 gestart.
ROAZ
In het reguliere ROAZ maken aanbieders van zorg afspraken over het continu verbeteren van hun onderlinge samenwerking en stemmen zij hun zorgaanbod op elkaar af. Aan dit ROAZ nemen ambulancezorg, huisartsenzorg, GGD-en, Verpleging Verzorging en Thuiszorg (VVT), GGZ-organisaties met een crisisdienst, GHOR, verloskundige zorg, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties deel.
Strategisch ROAZ COVID-19
De frequentie van het Strategisch ROAZ Covid-19 is afhankelijk van de situatie op dat moment (van 1 x per week tot 1 x per maand)’.
De frequentie van het strategisch ROAZ COVID-19 is afhankelijk van de situatie op dat moment (van wekelijks tot één keer per maand). Dezelfde ketenpartners als tijdens het reguliere ROAZ zitten aan tafel aangevuld met Farmacie, Zelfstandig Behandel Centrum, Revalidatie en de sector Verstandelijk Gehandicapten (VG). Elke ketenpartner wordt op sectorniveau vertegenwoordigt door één afgevaardigde bestuurder, zodat er slagvaardig en effectief overlegd wordt.
ROAZ
Deelnemers
bestuurders, dan wel door het bestuur gemandateerde afgevaardigden van aanbieders van acute zorg uit de regio.
Doel
komen tot regiobrede, beleidsvormende, voorbereidende en ondersteunende bestuurlijke beslissingen, die bijdragen aan het stimuleren en bewaken van de kwaliteit 24/7 toegankelijkheid van acute zorg.
Voorbereidingscommissie
Deelnemers
Een vertegenwoordiger per type aanbieder van acute zorg in de regio Zwolle.
Doel
Voorbereiding van het ROAZ. De commissie is de verbindende schakel tussen het ROAZ waar bestuurlijke thema’s worden besproken en de focus- en themagroepen die meer zorginhoudelijk van aard zijn.
Focusgroepen
Deelnemers
professionals van aanbieders van acute zorg in de regio Zwolle
Doel
Signaleren en implementeren van verbeterpunten in de keten van acute zorg, gericht op een specifieke patiëntengroep.
Themagroepen
Deelnemers
professionals van aanbieders van acute zorg in de regio Zwolle
Doel
signaleren en implementeren van verbeterpunten in de keten van acute zorg, gericht op een specifiek thema.
RS-OTO
Deelnemers:
Regionale programmamanager en vertegenwoordigers van de GHOR IJsselland en GHOR Noord en Oost Gelderland.
Doel:
Het ondersteunen van de zorginstellingen in de ROAZ-regio Zwolle bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun OTO-beleid ter voorbereiding op rampen en crises binnen de kaders van het beleidskader Crisisbeheersing en OTO 2.0.
Spreiding en bereikbaarheid acute zorg
Elke patiënt met een acute zorgvraag moet zo snel mogelijk op de juiste plek in de spoedzorgketen terecht komen: dichtbij huis als het kan, maar verder weg als dat beter is voor de patiënt. Dat is de gezamenlijke missie van alle ketenpartners binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg regio Zwolle.
In het ROAZ bespreken de ketenpartners hoe zij samen 24 x 7 uur een regionaal dekkend systeem van acute zorg vormen. Het perspectief van de patiënt staat hierbij voorop.
Verandert het zorgaanbod van één van de zorgaanbieders in de keten, dan wordt in het ROAZ besproken hoe dit binnen de regio wordt opgevangen. Witte vlekken in de bereikbaarheid – situaties waarin landelijke ‘veldnormen’ niet worden gehaald – worden in kaart gebracht en gezamenlijk aangepakt.
Ook bespreken de ketenpartners in het ROAZ de actuele (maatschappelijke) ontwikkelingen die effect hebben op de acute zorg, bijvoorbeeld de toename van kwetsbare ouderen, het tekort aan medisch personeel, de kansen die zorginnovaties bieden. Hoe bewegen we mee met deze veranderingen?
Wettelijk kader
Nieuwe informatie volgt binnenkort.
Documenten
Nieuwe informatie volgt binnenkort.