Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op een nieuwe opleving van COVID. Onderdeel daarvan is het beter inrichten van de zorg, zodat ook bij een instroom van COVID-patiënten, de normale zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan.
Het landelijke ‘expertteam COVID-zorg in ziekenhuizen’, bestaande uit experts die ervaring hebben opgedaan in de afgelopen COVID-golfen en experts die op wat grotere afstand stonden, heeft onderzoek gedaan hoe de zorg zo goed mogelijk voorbereid kan zijn bij een nieuwe opleving. Het expertteam presenteerde onlangs een aanpak met maatregelen en oplossingen die, afhankelijk van het verloop van het virus, gericht kunnen worden ingezet.
Advies expertteam
Hoewel het expertteam zich richt op het door laten gaan van de ziekenhuiszorg, worden oplossingen gezocht in de hele zorg:
- het beperken van de instroom,
- het bevorderen van de doorstroom en
- het vergroten van de uitstroom van patiënten.
Het expertteam heeft hierover advies gegeven aan de minister, het zorgveld en zorgverzekeraars. Bekijk het rapport op de site van Rijksoverheid. (bron: Rijksoverheid)
Vertaling landelijk advies naar regio
De ROAZ werkgroep ‘What if’, heeft op basis van het rapport dat opgeleverd is door het expertteam, gekeken wat wel en wat niet toepasbaar is voor deze ROAZ-regio. Hierbij is met name gekeken naar de verschillende modules; waar is winst te behalen / wat levert het op? Zij hebben per module een advies uitgebracht aan het ROAZ (regio Zwolle) en dit is overgenomen. De komende periode zal Netwerk Acute Zorg regio Zwolle samen met de ketenpartners invulling geven aan deze adviezen. Ook is gekeken of het huidige ROAZ-actieplan ‘What if?’ noodscenario, dat geldt voor deze regio, nog actueel is of dat er aanvullingen nodig zijn. De conclusie van de werkgroep is dat het huidige ‘What if?’ plan volledig is en zich heeft vertaald in een aanpak die werkt.