Kennis, kunde en ervaring uitwisselen met collega’s uit de regio: leren van elkaar is essentieel voor zorgprofessionals om optimale zorg te kunnen blijven bieden aan hun patiënten. Daarom organiseert NAZrZ diverse bijscholingen voor verpleegkundigen op onder andere de intensive care (IC)- en cardiac care (CC)-afdelingen in ziekenhuizen binnen ROAZ-regio Zwolle. Om het aanbod van deze regioscholingen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften van de cursisten, worden sinds dit jaar een paar nieuwe modules aangeboden.
Voor de IC-verpleegkundigen gaat het om de modules Cardiologie 1 en 2, en voor de CC-verpleegkundigen is er een Verdiepingsmodule 2 bijgekomen. Annemieke Aalbers, coördinator Educatie bij het netwerkbureau, legt uit hoe deze modules tot stand zijn gekomen. “Per afdeling hebben we een werkgroep. Daarin zijn alle ziekenhuizen in de regio vertegenwoordigd, en de meeste leden zijn zelf verpleegkundigen en dus zelf ook cursist. Zij doen uitvraag onder hun collega’s waar de behoeften liggen qua scholing.”
Regioscholing CC Verdiepingsmodule 2
De CC Verdiepingsmodule 2 is opgezet op basis van behoefte vanuit het werkveld. Annemieke: “Voorheen hadden we vier basismodule binnen de CC-scholing, allemaal met als hoofdonderwerp een bepaalde klacht – bijvoorbeeld pijn op de borst of hartpalpitaties. Daarnaast was er één verdiepingsmodule, eigenlijk meer een verbreding, waarbij bijvoorbeeld beademing, intoxicaties en elektrolytenstoornissen naar voren kwamen. Op basis van de uitgevraagde behoefte is een extra verdiepingsmodule 2 opgezet met daarin onderwerpen als echocardiografie (ECG) en externe pacemakers.”
Regioscholing IC Cardiologie 1 en 2
Er was al een module IC Cardiologie; deze is nu opgesplitst in twee delen. Annemieke: “De werkgroep en de docenten gaven aan dat er teveel onderwerpen waren om in één dag kunnen behandelen. Dit bleek ook uit evaluaties onder cursisten. Nu vormt Cardiologie 1 de ‘basis’, en gaan we in module 2 in op verschillende cardiologische ziektebeelden die je kunt tegenkomen op de IC.”
Goede evaluaties en fijne samenwerking
De reacties van de cursisten op de nieuwe modules zijn tot nu toe erg positief, zowel over de inhoud en opzet als over de enthousiaste docenten. Annemieke: “Vanuit de evaluaties zijn verbeteringen doorgevoerd om nog beter aan te sluiten op de behoeften van de cursisten. Ook blijven we vanuit de werkgroep steeds de vinger aan de pols houden.”
Bij de scholingen zijn niet alleen docenten betrokken, maar ook een dagcoördinator. Die denkt bijvoorbeeld mee over de inhoud en tijdsverdeling van het dagprogramma en over het doorvoeren van verbeteringen vanuit de evaluaties. Om de nieuwe modules op te zetten, is dan ook nauw samengewerkt met zowel de docenten als de dagcoördinatoren. Annemieke: “Het was heel prettig om met hen samen te werken. Vooral door het voelbare enthousiasme van de docenten die graag hun kennis willen overbrengen. Ze zijn heel gemotiveerd om een nieuwe scholing neer te zetten, en het is heel leuk om dat te mogen begeleiden en ondersteunen.”
In de maanden juli en augustus vinden geen regioscholingen plaats bij Netwerk Acute Zorg. Vanaf september verwelkomen we heel graag weer onze gemotiveerde docenten en cursisten!