Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft een nieuwe landelijke leidraad gepubliceerd voor de opvang van patiënten die betrokken zijn bij incidenten met gevaarlijke stoffen (IGS). Voorheen stond dit bekend als CBRN, waarbij de focus lag op chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. De nieuwe richtlijnen bieden een eenduidige werkwijze en zijn bedoeld om de zorgverlening aan IGS-patiënten verder te optimaliseren.
Uniforme aanpak en veiligheid
De leidraad beschrijft een uniforme aanpak voor de opvang, decontaminatie en behandeling van patiënten na een incident met gevaarlijke stoffen. Er wordt specifiek aandacht besteed aan het gebruik van persoonlijke proportionele beschermingsmiddelen (PBM) en aan de rollen en verantwoordelijkheden van hulpverleners. Het doel is om snelle, effectieve en proportionele zorg te waarborgen, waarbij de veiligheid van zowel patiënten als zorgpersoneel prioriteit heeft.
Totstandkoming van de richtlijnen
De richtlijnen zijn ontwikkeld na uitgebreide consultatie van medewerkers in ziekenhuizen en verschillende relevante externe partijen, waaronder toxicologen, Gezondheidskundig Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (GAGS) en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
Implementatie en regionale samenwerking
Om de nieuwe richtlijnen te implementeren, ondersteunt het Netwerk Acute Zorg ketenpartners bij het invoeren van de werkwijze. Dit gebeurt door het delen van kennis en kunde, het maken van regionale afspraken en het monitoren van landelijke en regionale ontwikkelingen en vraagstukken. Daarnaast wordt onderzocht hoe een regionale werkgroep kan worden samengesteld. Deze werkgroep, bestaande uit IGS-contactpersonen uit de regio Euregio en onze regio, heeft als doel:
- Het delen van kennis en best practices;
- Het maken van regionale afspraken;
- Het monitoren van ontwikkelingen en vraagstukken;
- Het inventariseren van mogelijkheden voor gezamenlijke OTO-activiteiten (opleiden, trainen en oefenen).
Meer weten?
Lees meer over de leidraad en de achtergrond van deze nieuwe richtlijnen op onze website.
Heeft u vragen over de implementatie of wilt u meer informatie? Neem contact op met Judith Heikoop via steunpuntOTO@netwerkacutezorg.nl.