Hoe bereid je een zorgorganisatie voor op rampen en crisissituaties? Deze vraag staat centraal tijdens de driedaagse opleiding Adviseur Crisisbeheersing & Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO). Na de eerste twee dagen zijn de reacties van de twaalf deelnemers positief: ze hebben veel nieuwe kennis vergaard en hun collega-adviseurs van zorgorganisaties binnen de ROAZ-regio’s Zwolle en Euregio beter leren kennen.
Marloes Bisseling van Huisartsenzorg Twente vertelt: “Ik nam anderhalf jaar geleden de rol van Adviseur Crisisbeheersing en OTO op me. De plannen stonden er al en ‘on the job’ heb ik veel geleerd. Deze opleiding geeft mij inzichten om met een frisse blik te kijken naar hoe we alles nu doen en waar het beter kan.”
Bij Marloes aan tafel zitten drie collega’s die vergelijkbare functies vervullen bij andere huisartsenorganisaties. Gaby Taekema van Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG) herkent zich in de uitspraken van Marloes en vult aan: “Het mooiste inzicht vind ik dat ik met nuchterheid kan beoordelen of iets nu wel echt een crisis is, of dat het eigenlijk nog goed beheersbaar is.”
Thom Cornelisse werkt als SEH-verpleegkundige bij St. Jansdal en is daarnaast sinds januari gestart als Adviseur Crisisbeheersing. “Het is fijn dat er een opleiding is die mij handvatten geeft om deze functie in te vullen. Ik heb ontzettend veel nieuwe informatie gekregen om mee aan de slag te gaan.” Thom kijkt uit naar de derde opleidingsdag, waar onder andere verteld wordt hoe hij invulling kan geven aan het OTO-jaarplan.
De opleiding Adviseur Crisisbeheersing & Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO) wordt georganiseerd in samenwerking met Netwerk Acute Zorg Euregio en mede verzorgd door drs. Abderrahman Kaouass van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.