Het project Aansluiten Care op Crisisbeheersing & OTO (Opleiden, Trainen, Oefenen) is gestart! Lindy Bakker, adviseur Crisisbeheersing & OTO bij het Netwerk Acute Zorg, leidt het project.
Lindy Bakker
Door gewijzigde regelgeving vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maken zorgaanbieders zoals apotheken en VVT-organisaties (verpleging, verzorging en thuiszorg) nu ook onderdeel uit van de ketenpartners, evenals bijvoorbeeld acute verloskunde, geestelijke gezondheidszorg (GGZ), gehandicaptenzorg, en revalidatiezorg.
Care partners spelen belangrijke rol in acute zorg
Lindy: “Tijdens de COVID-pandemie is duidelijk geworden hoe groot de rol is van deze zorgaanbieders binnen de acute zorg. Het is dan ook belangrijk dat deze zogenoemde ‘care partners’ ook aansluiten op Crisisbeheersing en OTO van het Netwerk Acute Zorg. Wij ondersteunen de zorgorganisaties bij hun voorbereiding op rampen en crises. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van een crisisorganisatie en het opleiden, trainen, oefenen van crisisfunctionarissen.”
“Met dit project verkennen we hoe de care partners het beste kunnen aansluiten op Crisisbeheersing en OTO. We willen graag samen met de care partners zorgen voor inzicht in hun mate van voorbereiding op rampen en crises en in de wensen die zij hebben op het gebied van OTO ten behoeve van deze voorbereiding. Zo kunnen we optimaal inspelen op de behoefte ‘in het veld’.”
Online sessies
Lindy heeft twee online sessies georganiseerd met o.a. care-vertegenwoordigers van het Tactisch ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). Het project werd door de online aanwezigen enthousiast ontvangen en de eerste projectstap is een feit: de projectgroep krijgt vorm. Lindy: “De volgende stap is het organiseren van een werksessie, om samen te kijken hoe we de projectdoelen kunnen bereiken en wat we daarvoor nodig hebben.”
Meer weten? Kijk op https://netwerkacutezorg.nl/crisisbeheersing-en-oto/