De Leidraad wijziging aanbod acute zorg beschrijft de stappen, die een zorginstelling moet ondernemen, op het moment dat zij het voornemen heeft tot een wijziging in het aanbod van acute zorg. Dit kan een tijdelijke wijziging zijn of het geheel of gedeeltelijk beëindigen van acute zorg op een bepaalde locatie van een ziekenhuis, huisartsenpost, acute GGZ of dienstapotheek. De betreffende zorginstelling doorloopt op dat moment verschillende stappen om de continuïteit van acute zorg in de regio te kunnen blijven waarborgen, maar er zijn ook acties voor andere partijen, zoals het ROAZ.
In deze regio is de leidraad sinds de zomer van 2022 elf keer* toegepast.
Proces bij voorgenomen besluit wijziging aanbod acute zorg
Continuïteitsplan
Roelf Lindeboom, beleidsadviseur, is vanuit het ROAZ-bureau het aanspreekpunt voor leidraadmeldingen. ‘Als ROAZ-bureau zijn wij vooral faciliterend bij een leidraadmelding. Wij kijken samen met de zorginstelling hoe groot de wijziging is en welke stappen doorlopen moeten worden. Zo hebben we een checklist met onderdelen, die minimaal moeten worden opgenomen in een continuïteitsplan. Als blijkt dat er een extra ROAZ moet worden ingelast, dan hebben wij een actieve rol om dit binnen twee weken te realiseren. Het ROAZ beslist of de maatregelen in het continuïteitsplan voldoende zijn om 24/7 beschikbaarheid van acute zorg te kunnen waarborgen.’
Personeelstekort
‘De landelijke trend van personeelstekort, zorgt er in de regio voor dat er meer meldingen zijn en het systeem onder druk staat. Er hoeft soms maar iets te gebeuren, zoals ziekte onder personeel en dat kan al betekenen dat bijvoorbeeld de minimale weekendbezetting niet gehaald kan worden. De flexibiliteit is weg, wat de acute zorgketen kwetsbaar maakt.’
Meer weten?
Meer informatie over de te nemen stappen bij een leidraadmelding, is te vinden op de site van Netwerk Acute Zorg regio Zwolle.
* De leidraadmeldingen in deze ROAZ-regio laten knelpunten zien in de toegankelijkheid van de acute verloskunde en spoedeisende hulp. Bij een leidraadmelding wordt een landelijke procedure gevolgd waar alle ROAZ-partners bij betrokken zijn. Bij een langdurige en/of verstrekkende melding beoordelen de ROAZ-partners samen of er voldoende capaciteit aanwezig is in de regio om de wijziging op te vangen. Dit was in alle meldingen het geval. Bij een kortlopende en/of relatief kleine melding wordt de wijziging afgestemd met de relevante partners en ontvangen de ROAZ-partners het continuïteitsplan ter informatie. De oorzaak van de leidraadmeldingen was in de meeste gevallen personeelstekort. (bron: ROAZ-beeld ROAZ-regio Zwolle, 2023)