De kracht van apothekers is om incidenten zelf op te lossen, maar bij een ramp of crisis is dit niet altijd mogelijk. Hoe werkt de voorbereiding op rampen en crises? Als eerste breng je te verwachten risico’s in beeld die een hoge impact kunnen hebben. Vervolgens bereid je de werkwijze tijdens rampen en crises voor: hoe werk je tijdens een ramp of crisis samen in de regio en wie doet wat? Deze werkwijze beschrijf je in een zogeheten integraal crisisplan.

Het afgelopen jaar hebben vertegenwoordigers van de farmacie dit gedaan voor de farmacie in de ROAZ-regio Zwolle. De kick-off van het Integraal Crisisplan Farmacie vond plaats op vrijdag 1 maart 2024. Aanwezig was een afvaardiging van ziekenhuisapothekers, polithekers en openbaar apothekers. Tijdens deze bijeenkomst werden de deelnemers geïnformeerd en geïnspireerd als het gaat om de voorbereiding op een (grootschalige) crisis.
Inspirerende presentaties
Roelf Lindeboom, Beleidsadviseur Netwerk Acute Zorg regio Zwolle, presenteerde de taken van het ROAZ, welke bijdrage het ROAZ van de aanwezigen vraagt en vooral ook wat de aanwezigen van het ROAZ kunnen verwachten. Lindy Bakker, Beleidsadviseur Crisisbeheersing en Opleiden trainen oefenen (OTO) NAZrZ, zoomde in op Crisisbeheersing en OTO in het kader van voorbereiding op rampen en crises. Vervolgens liet Pieter Janssen (Spectigron B.V.) de aanwezigen kennismaken met het beheersen van een heuse crisis. Onder zijn begeleiding gingen de deelnemers actief aan de slag met het scenario ‘verkeerde medicijnen geleverd met overlijdensgevallen tot gevolg’.
Afke Wanders, apotheker én vertegenwoordiger van de farmacie in het tactisch en bestuurlijk ROAZ van de ROAZ-regio Zwolle waardeert de betrokkenheid van de aanwezigen: “Dit was een zeer geslaagde kick off voor de farmacie!”