Deze maand interviewden we Arenda Jansen, Chief Nursing Information Officer (CNIO) bij IJsselheem, over haar ervaringen met de training Acute Zorgverbeteraar en de impact daarvan op haar werk. Arenda is actief in de regio Samen Gezond IJsselvecht en zet zich in voor databeschikbaarheid en procesverbetering, niet alleen binnen haar eigen organisatie, maar ook over de grenzen van zorginstellingen heen. We vroegen haar naar haar ervaringen, inzichten en de leerpunten die ze uit de training heeft gehaald.
Waarom heb je de training Acute Zorgverbeteraar gevolgd en wat waren je verwachtingen?
“Als CNIO bij IJsselheem werk ik veel met andere zorginstellingen aan projecten zoals persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en de eOverdracht. Daarnaast ben ik betrokken bij het verbeteren van databeschikbaarheid in de regio. Wat ik lastig vind, is hoe je omgaat met de verschillende belangen van de betrokken partijen. De training Acute Zorgverbeteraar sprak mij aan, omdat het de mogelijkheid biedt om leerprocessen buiten de muren van je eigen organisatie aan te pakken. Ik wilde leren hoe je zo’n leantraject effectief kunt opzetten en hoe je de belangen van verschillende partijen in balans kunt brengen.”
Wat vond je het meest waardevolle aan de samenwerking met andere organisaties in het multidisciplinaire team? (Het multidisciplinaire team dat de patiënt omringt bestaat in elk geval uit een specialist ouderengeneeskunde, een revalidatieverpleegkundige en de therapeuten die gespecialiseerd zijn in de therapieën die nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan: fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psycholoog of diëtist).
“Multidisciplinair werken is voor mij niet nieuw, ik werk vaak met verschillende organisaties samen. Wat ik waardevol vond, is dat ik een kijkje kreeg in de werkwijzen van andere zorgsectoren. In de medisch specialistische zorg wordt veelal met protocollen gewerkt, terwijl wij in de VVT vaak improviseren om zoveel mogelijk een protocol te volgen. Dit verschil in benadering vond ik erg leerzaam.”
Kun je meer vertellen over de uitdaging die je hebt aangepakt, namelijk de doorstroom van het ziekenhuis naar de revalidatieafdeling?
“De grootste uitdaging was om het belang van de verandering duidelijk te maken bij andere zorgverleners. Het ziekenhuis moest een extra stap doen, waardoor andere VVT-instellingen minder werk zouden hebben. Ik heb dit probleem eerst alleen vanuit de VVT en met het ziekenhuis opgepakt, maar ik realiseerde me dat ik ook de andere VVT-instellingen erbij had moeten betrekken. Dat is nu het vervolg: we willen met alle betrokken partijen kijken hoe we dit proces breder kunnen verbeteren.”
Wat zijn de concrete resultaten die je tot nu toe hebt behaald?
“Een concreet resultaat is dat we de wachtlijstdossiers aanzienlijk hebben verminderd. Waar we vroeger soms vijf wachtlijstdossiers vanuit point per afdeling hadden, is dit nu teruggebracht tot één per afdeling per VVT. Dit heeft de werkdruk verlicht en wordt nu geëvalueerd tijdens het zorgconsulentenoverleg.”
Hoe zie je de bredere ontwikkeling van de verbinding tussen het ziekenhuis en IJsselheem?
“Er is inmiddels een breder overleg tussen het transferbureau en de zorgconsulenten van de VVT. Ik heb mijn opdracht overgedragen aan de teamleiders van deze afdelingen zodat zij samen kunnen kijken hoe we dit proces verder kunnen verbeteren. Er is bijvoorbeeld aangegeven dat niet alle VVT-instellingen hun capaciteit goed genoeg bijhouden in het systeem, wat onzekerheid veroorzaakt bij het transferbureau. We werken eraan om deze afspraken opnieuw aan te scherpen.”
Heb je concrete voorbeelden van de positieve impact op het werkplezier van zorgconsulenten en transferverpleegkundigen?
“Hoewel we dit niet specifiek hebben gemeten, weten we dat de overkill aan wachtlijstdossiers vroeger veel frustraties veroorzaakte. De zorgconsulenten in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) geven nu aan dat de nieuwe werkwijze een verademing is. Dit heeft zeker een positief effect op het werkplezier.”
Wat zijn de belangrijkste leerpunten die je uit de training hebt meegenomen?
“Een belangrijk leerpunt voor mij is om breder te kijken en processen niet te versnellen door alleen de ‘snelle route’ te nemen. Ik heb geleerd dat veranderingen vaak een langer traject vereisen en dat het belangrijk is om het proces vanaf het begin breed aan te pakken, zodat alle betrokkenen er vanaf het begin bij betrokken zijn.”
Wat zou je anderen die de training overwegen willen meegeven?
“Het zou goed zijn om een casus te kiezen die meerdere zorgorganisaties betreft, omdat dit zorgt voor meer samenwerking en het delen van kennis tussen de instellingen. Mijn belangrijkste boodschap is dat de training vooral waardevol is voor degenen die bereid zijn om buiten de muren van hun eigen organisatie te denken en te leren van de werkwijzen van andere zorginstellingen.”
Wat heeft de training jou persoonlijk en professioneel gebracht?
“De training heeft me geholpen om anders naar bestaande processen te kijken, vooral door de toepassing van de Lean-methodiek. Deze inzichten pas ik nu toe in mijn werk bij IJsselheem, waar we ook bezig zijn met Lean. Het voordeel van de training vanuit het netwerk acute zorg is dat je leert innoveren over de grenzen van je eigen organisatie heen, wat mij enorm heeft geholpen in mijn werk.”
KADER:
Arenda Jansen heeft met haar deelname aan de training Acute Zorgverbeteraar niet alleen waardevolle inzichten opgedaan voor haar werk bij IJsselheem, maar ook bijgedragen aan de verbetering van de samenwerking tussen verschillende zorginstellingen. Haar ervaringen laten zien hoe belangrijk het is om breder te kijken dan de muren van je eigen organisatie en hoe samenwerking en gedeelde kennis kunnen leiden tot verbetering van de zorg voor patiënten.
#acutezorg #zorgverbeteraars #procesverbetering #multidisciplinair #samenwerking #innovatie