Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Ondertekenaars van het IZA zijn onder meer overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Eén van de thema’s die binnen het IZA centraal staat, is de acute zorg. In het IZA staat dat iedere ROAZ-regio in december 2023 een ROAZ-plan gereed moet hebben over de aanpak van de acute zorg in de regio. Wat zijn de te nemen stappen om te komen tot dit plan en hoe staat het ervoor in deze regio?
Criteria
Allereerst worden er op landelijk niveau criteria opgesteld, ter voorbereiding op het maken van het ROAZ-plan. Deze criteria gaan over beschikbare data, welke onderwerpen aan bod moeten komen en de wijze waarop de plannen transparant worden gemaakt. De criteria worden uiterlijk eind 2022 bestuurlijk vastgesteld.*
ROAZ-beeld
De tweede stap is het opstellen van een ROAZ-beeld. Hiermee wordt voor de regio inzichtelijk gemaakt wat de toekomstige (zorg)vraag is op het gebied van acute zorg, welke partijen er betrokken zijn, hoe de patiëntenstroom is, wat de beschikbare capaciteit is en de huidige situatie. Het ministerie van VWS faciliteert de ROAZ-regio’s met datasets, waar nodig en wenselijk, om zo te kunnen bepalen waar in de regio knelpunten in zorgvraag en –aanbod zitten. Daarnaast bekijken we als regio welke data aanvullend hierop nodig zijn om in onze regio een compleet beeld te krijgen. Het ROAZ-regiobeeld moet gereed zijn in het tweede kwartaal van 2023.
ROAZ-plan
Vervolgens wordt het ROAZ-plan gemaakt, dat eind 2023 gereed moet zijn. Gezamenlijk met de ketenpartners wordt hierin bepaald wat de gewenste situatie is en wat er nodig is om daar te komen. Hierin worden onderwerpen opgenomen als: het voorkomen van acute zorg (preventie), zorgcoördinatie, versterken van de samenwerking, digitale gegevensuitwisseling én differentiatie en concentratie en spreiding in de keten. Het plan zal zowel opgaven als afspraken bevatten. Veel van deze trajecten zijn al gestart in de regio, o.a. door de huidige capaciteit en arbeidsmarkt, waardoor wachten op het ROAZ-plan niet mogelijk is. Denk hierbij aan de implementatie van het Kwaliteitskader Spoedzorgketen, zorgcoördinatie in de subregio’s en het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). Het plan geeft een totaalbeeld; op basis van het ROAZ-beeld en de bestaande initiatieven kunnen we hiermee in kaart brengen waar nog op ingezet moet worden in de regio.
Samenwerking
In het IZA is bepaald dat de ROAZ-voorzitter en de marktleider zorgverzekeraars in de regio een duale verantwoordelijkheid hebben voor het opstellen van het ROAZ-plan. In deze regio zijn dit ROAZ-voorzitter Ina Kuper en zorgverzekeraar Zilveren kruis. Zij nemen het initiatief tot het opstellen van het ROAZ-beeld en –plan en stellen dit samen op met de ketenpartners in de acute zorgketen in deze regio. De naam van het IZA zegt het al ‘Samen werken aan gezonde zorg’; samenwerking is ontzettend belangrijk om de acute zorg voor de toekomst toegankelijk te houden. Om samen tot een goed werkbaar plan te komen voor deze regio, starten we begin december met een bijeenkomst voor verschillende zorgbestuurders uit ROAZ-regio Zwolle. Doel van de bijeenkomst is verwachtingen met elkaar te delen, samen na te denken over de focus van onze regio, de fasering en de manier waarop we dit oppakken.
Vervolg
Iedere maand plaatsen we een update in deze nieuwsbrief over dit onderwerp. Voor vragen kan contact opgenomen worden met Inge Boomkamp via info@netwerkacutezorg.nl.
*Bron: Integraal Zorgakkoord