Binnen de crisisorganisatie speelt de functie van Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg (HIN GZ) een sleutelrol. Judith Heikoop, adviseur crisisbeheersing & OTO bij het netwerkbureau, bekleedt sinds september 2024 deze functie bij GHOR IJsselland, onderdeel van de Veiligheidsregio IJsselland. In dit artikel delen we een kijkje in haar werk en de meerwaarde van haar rol, zowel binnen de crisisorganisatie als in haar functie bij Netwerk Acute Zorg regio Zwolle.
Wat doet een Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg (HIN GZ)?
Binnen de crisisorganisatie bestaat er voor elke kolom een eigen Hoofd Informatie (HIN), bijvoorbeeld voor de brandweer (HIN B), politie (HIN P) en bevolkingszorg (HIN BZ). De functie van HIN GZ, zoals Judith die vervult, richt zich specifiek op de geneeskundige zorg. De kerntaak is het verzamelen, verwerken en delen van informatie binnen de geneeskundige kolom en met de andere betrokkenen zoals de politie, brandweer en bevolkingszorg. Deze informatie wordt gedeeld via het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS), wat essentieel is voor het verkrijgen van een actueel crisisbeeld en het ondersteunen van de hulpdiensten in hun snelle en gecoördineerde reactie.
Vanuit welke organisatie werk je als HIN?
Judith werkt voor GHOR IJsselland, een organisatie die essentieel is voor de coördinatie van medische hulpverlening bij crises en rampen. De GHOR valt onder de Veiligheidsregio IJsselland en heeft een belangrijke rol in het organiseren van geneeskundige hulpverlening tijdens crisissituaties.
De rol van HIN als nevenfunctie
Hoewel de functie van HIN een nevenfunctie is, biedt het Judith waardevolle inzichten die zij ook in haar werk bij NAZrZ kan toepassen. “Door mijn rol als HIN krijg ik tijdens oefeningen en inzetten waardevolle ervaringen in de crisisorganisatie, vooral met zorginstellingen. Dit helpt me om zorginstellingen beter voor te bereiden op rampen en crisissituaties. Tegelijkertijd helpt mijn werk bij NAZrZ me om de belangen en uitdagingen van zorginstellingen goed te vertegenwoordigen in mijn werk als HIN,” vertelt ze. Deze wisselwerking maakt haar rol zowel uitdagend als verrijkend.
Opleiding en voorbereiding
De samenwerking met GHOR IJsselland en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland bracht Judith in contact met de rol van HIN. Ze volgde een opleiding bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) om zich voor te bereiden op deze functie. “De opleiding heeft me goed voorbereid, vooral door de praktische oefeningen die helpen om de theorie in de praktijk toe te passen,” aldus Judith.
Uitdagingen en casussen
Hoewel Judith nog niet betrokken is geweest bij een echte crisisinzet, heeft ze verschillende oefeningen meegemaakt. Deze oefeningen hebben haar bewust gemaakt van het belang van goede samenwerking en communicatie, zowel binnen de geneeskundige kolom als met andere disciplines. Ze benadrukt dat snelle en correcte informatie-uitwisseling cruciaal is om effectief te kunnen reageren in een crisis.
Wat maakt de functie zo waardevol?
Wat Judith het meeste aanspreekt in haar werk als HIN, is de mogelijkheid om in tijden van crisis daadwerkelijk verschil te maken. “Het is zo waardevol om te zien hoe een goede informatie-uitwisseling kan bijdragen aan een gecoördineerde aanpak in crisissituaties. Het is een dynamische rol, waarin je constant schakelt en samenwerkt met verschillende partijen. Dat maakt het niet alleen uitdagend, maar ook enorm waardevol,” sluit ze af.