Het ‘expertteam COVID-zorg ziekenhuizen’ bracht in juni 2022 het advies negen modules regionaal te implementeren. Het doel: de reguliere en COVID-zorg in het najaar/ winter van 2022/ 2023 zo optimaal mogelijk door laten gaan bij een nieuwe opleving van COVID. De modules kunnen op verschillende plekken in de zorgketen impact hebben en het mogelijk maken om met dezelfde personele capaciteit een grotere zorgvraag aan te kunnen. In onderstaand bericht geven wij een update over de implementatie van deze modules in de ROAZ-regio Zwolle.
ROAZ actieplan
In deze regio kennen we het ‘ROAZ actieplan ‘What if?’ noodscenario’*. Om inzichtelijk te krijgen waar winst te behalen valt met de modules van het expertteam heeft de ‘What if?’ werkgroep beide plannen naast elkaar gelegd. Hieruit kwam naar voren dat in deze regio met name ingezet moet worden op de modules:
- Zuurstof en/of monitoring thuis.
- Inzet van High Flow Nasal Oxygen (HFNO).
- Inzet van zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) om de druk op U4 en U5 zorg te verlagen.
Het ROAZ heeft, op basis van dit advies, Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (NAZrZ) de opdracht gegeven aan de slag te gaan met de implementatie van deze drie modules.
Thuismonitoring en inzet HFNO
Er is gestart met een inventarisatie van de toepassing van thuismonitoring en HFNO binnen de ROAZ-regio. Daarnaast werd een regionale bijeenkomst georganiseerd met longartsen uit de vijf ROAZ-ziekenhuizen om de inzet van de modules te bespreken. Daaruit kwam naar voren dat thuismonitoring en HFNO nauwelijks worden ingezet bij COVID-patiënten, gezien het huidige ziektebeeld van de Omikronvariant. Thuismonitoring kan echter breder worden ingezet (in tegenstelling tot HFNO), dit wordt ook wel telemonitoring, telebegeleiding of zorg-op-afstand genoemd. Het kan in de reguliere situatie bijdragen aan het vrijspelen van capaciteit in de ziekenhuizen. Zo kan het ingezet worden voor patiënten, die thuis chemotherapie krijgen en voor patiënten met hartfalen, COPD of hypertensie. De komende tijd geeft NAZrZ, samen met de ketenpartners uit de regio, verdere invulling aan de implementatie van thuismonitoring als aanvulling op de inzet bij COVID.
Inzet zelfstandige behandelcentra (ZBC’s)
Voor de COVID-pandemie was een proces ingericht voor het centraal melden van de personeelsbehoefte van zorginstellingen. Er werd gekeken of ZBC’s hierin kunnen voorzien. Aanvullend daarop is onderzocht of zorginstellingen in de regio bekend zijn met het zorgaanbod van de ZBC’s en zo ja, of én welke samenwerkingsverbanden er al bestaan. Hieruit kwam naar voren dat de instellingen bekend zijn met het aanbod en ook samenwerken. Daar waar mogelijk en noodzakelijk wordt de komende tijd in de regio gekeken hoe dit effectiever ingezet kan worden.
*Van een What if? noodscenario is sprake wanneer er landelijk onvoldoende capaciteit beschikbaar is om patiënten op de gebruikelijke wijze en conform de professionele standaard, zoals we gewend zijn in de ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsenzorg, VVT/revalidatie, VG en GGZ, te behandelen en te verzorgen. Het ROAZ-actieplan What if? noodscenario beschrijft de maatregelen om te voorkomen dat we in een What if? noodscenario’ terecht komen, welke alternatieven er nog zijn en hoe de keten daarin samenwerkt. Het What if? noodscenario is opgesteld met de ketenpartners en is afgestemd op de landelijke plannen/richtlijnen van VWS.