Om zorgcoördinatie* in te richten in deze ROAZ-regio, is een werkgroep ingesteld. De werkgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van elke betreffende ketenpartner, de twee grootste initiatieven in de regio, de GHOR en een vertegenwoordiger van de zorgverzekeraars. Afgelopen periode kwamen zij samen tijdens vijf werksessies. Op basis van deze sessies, geeft de werkgroep een eerste advies voor deze regio over de schaalgrootte van de verschillende activiteiten, die plaatsvinden bij zorgcoördinatie:
- Digitale zelftriage > landelijk
- Eenduidige toegang > regionaal
- Eenduidige urgentiebepaling
- eenduidige afspraken/ werkprocedure > regionaal
- uitvoering > subregionaal niveau
- Bepalen passende zorginzet > subregionaal
- Coördineren zorginzet > subregionaal
- Bovenregionale samenwerking > regionaal
Aanvullend op deze werksessies vindt momenteel een verdiepingsslag plaats, om te komen tot de gewenste situatie (zogenaamde SOLL-situatie) voor zorgcoördinatie passend bij deze ROAZ-regio. Op basis hiervan start de werkgroep vervolgens met het opstellen van een plan van aanpak om te komen tot regiodekkende zorgcoördinatie. Eind december 2024 moet zorgcoördinatie regiodekkend zijn ingericht.
Initiatieven
Naast het eerste advies dat is gegeven, hebben de werkgroepleden alle huidige initiatieven op het gebied van zorgcoördinatie voor deze regio in kaart gebracht. De initiatieven verschillen van elkaar in partners die zijn aangesloten en zijn op verschillende delen van het proces gericht. Ook zijn er een aantal witte vlekken zichtbaar, waar nog geen lopende initiatieven zijn op het gebied van zorgcoördinatie. Het overzicht met initiatieven is terug te vinden in het ROAZ-beeld (pag. 28).
Uitdaging
Een uitdaging bij het inrichten van regiodekkende zorgcoördinatie is dat de grenzen van de ROAZ-regio niet per definitie de grenzen van de adherentiegebieden van de zorginstellingen zijn. Dit geldt o.a. voor de regio’s Harderwijk en Flevoland. Sommige organisaties zitten met hun verzorgingsgebied in meerdere ROAZ-regio’s. Zorgcoördinatie wordt in de omliggende ROAZ-regio’s verschillend opgepakt m.b.t. inhoud en tempo.
*In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is bepaald dat er in iedere ROAZ-regio in 2025 sprake moet zijn van regiodekkende zorgcoördinatie. Het inrichten van zorgcoördinatie levert een bijdrage aan het borgen van toegankelijke en kwalitatieve acute zorg nú en in de toekomst. De focus ligt hierbij op passende zorg, maar ook op samenwerking in de regio. Zorgcoördinatie gaat over het proces waarin de burger of zorgverlener wordt begeleid vanaf het moment dat hij of zij een acute zorgvraag heeft tot aan het vinden van een beschikbare plek waar de passende zorg wordt verleend.
Binnen de ROAZ-regio Zwolle wordt door de ketenpartners hard gewerkt om invulling te geven aan regiodekkende zorgcoördinatie. Uitgangspunten hiervoor zijn het advies Landelijke Inrichting Zorgcoördinatie en de kamerbrief van minister Ernst Kuipers (VWS).