Stel: er is een brand geweest op de IC, een medewerker wordt verdacht van een misdrijf, of hackers hebben gevoelige informatie van patiënten verspreid op het internet. Hoe zorg je als bestuurder dat de juiste informatie op het juiste moment en – vooral – op de juiste manier naar buiten wordt gebracht? Wat vertel je wel of juist niet? Hoe sta je als woordvoerder voor de camera?
Met dit soort vragen gaan bestuurders aan de slag tijdens de mediatraining bij Netwerk Acute Zorg regio Zwolle. De focus ligt hierbij op het geven van interviews voor de camera, waar de bestuurders na een korte theoretische inleiding actief mee aan de slag gaan. Daarna is er ruimte voor feedback op de opgenomen filmpjes, waarna nogmaals een oefenronde plaatsvindt.
Een opzet die door de deelnemers zeer wordt gewaardeerd; het voor de camera staan wordt nooit routine – het blijft spannend omdat het geen dagelijks werk is – maar je raakt er wel steeds meer aan gewend. Het is dan ook heel fijn om tijdens de training al een paar keer te kunnen oefenen, want zo word je minder in het diepe gegooid. En door de groepjes klein te houden, is er voor iedere deelnemer voldoende ruimte om zelf te oefenen en om feedback te geven en te ontvangen.
Of de deelnemers nu voor het eerst een mediatraining volgen, of al meer door de wol geverfd zijn: volgens de trainers hebben de deelnemers er altijd zin in en levert de training ze iedere keer iets op. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan ieders persoonlijke leerdoelen voor de dag, zoals hoe je gefocust kunt blijven op je eigen verhaal of hoe je reageert wanneer je overvallen wordt door een vraag.
Wilt u als bestuurder van een zorgorganisatie ook graag goed voorbereid zijn? Schrijf u dan in voor een van onze mediatrainingen.