Daar stond-ie dan op onze parkeerplaats: de cybertruck! Van 11 t/m 15 december konden deelnemers vanuit diverse zorginstellingen in de regio in de mobiele escaperoom proberen een grote cyberaanval tegen te gaan. Hier werd vol enthousiasme gebruik van gemaakt. Dit gebeurde allemaal in het kader van crisisbeheersing: een goede voorbereiding op rampen en crises, zoals in dit geval een ransomware-aanval (waarbij gegevens worden gegijzeld voor losgeld).

Een groep enthousiaste deelnemers
Spel met serieuze ondertoon
Het spelelement van de escaperoom zorgde voor veel fanatieke deelnemers – iedereen wil tenslotte de snelste zijn! – maar het onderwerp, digitale veiligheid, is natuurlijk wel serieus.
Na afloop vond voor iedere groep dan ook een debriefing plaats, waarin een crisisfunctionaris direct de link legde naar de eigen organisatie. Hierbij werd bijvoorbeeld benadrukt dat in de mobiele escaperoom een reële situatie werd nagebootst: “de vraag is niet of, maar wanneer onze organisatie hiermee te maken gaat krijgen.”
De cybertruck in cijfers
- Van 11 t/m 15 december hebben 26 groepen van 3-8 deelnemers de mobiele escaperoom doorlopen
- Alle 26 groepen hebben de code op tijd gekraakt
- Gemiddeld hadden de groepen nog zo’n 2-5 minuten over aan het eind
- De snelste groep had aan het eind nog 10,01 minuten op de teller staan
Enthousiasme en bewustwording
Judith Heikoop, adviseur Crisisbeheersing & OTO: “Vanuit het Netwerk was ons doel met de cybertruck om meer bewustzijn te creëren onder onze ketenpartners over de gevaren van cyberaanvallen. Dat is goed gelukt: naast dat iedereen heel enthousiast reageerde op de escaperoom zelf, kreeg ik van verschillende deelnemers reacties als ‘daar moeten we echt eens meer aandacht aan besteden’. Daar zijn wij heel blij mee, want dan is ons doel bereikt!”
Meer aandacht voor gevaren van ransomware
Dat ransomware een ‘hot topic’ is, is een feit: onlangs organiseerde Netwerk Acute Zorg regio Zwolle daarom, in samenwerking met Acute Zorg Euregio, ook het symposium RAMPmeester. Tijdens het symposium namen drie inspirerende sprekers de deelnemers mee in de wereld van ransomware. Met pakkende (geanonimiseerde) praktijkvoorbeelden zorgden zij voor het besef dat het wel heel belangrijk is om je digitale veiligheid goed op orde te hebben.
Lees hier meer over RAMPmeester, en wat deelnemers erover zeiden.