Rampen en crises vragen om een andere benadering in denkwijze, opschaling, leiderschap en aanpak. Daarom is het van belang om je als zorgorganisatie hier goed op voor te bereiden.
Het Regionaal Steunpunt Opleiden, Trainen en Oefenen (RS-OTO) ondersteunt de (acute) zorgpartners in de netwerkregio in hun voorbereiding op rampen en crises. Het RS-OTO bestaat uit vertegenwoordigers van het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle, van GHOR IJsselland en GHOR Noord- en Oost-Gelderland.
Kwaliteitskader
Het Kwaliteitskader Risicomanagement, Crisisbeheersing en OTO geeft de zorgpartners en het RS-OTO houvast en inzicht in de eigen voorbereiding op rampen en crises en hoe deze voorbereiding zich verhoudt tot de keten. Met dit inzicht kan het opleiden/trainen en oefenen in de eigen organisatie en in de keten beter worden vormgegeven.
Het Netwerk en de zorgorganisaties kunnen een beroep doen op de zogeheten OTO-beschikbaarheidsbijdrage. Deze bijdrage stelt het Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) structureel beschikbaar voor het opleiden, trainen en oefenen van zorginstellingen ter voorbereiding op rampen en crises.
Documenten:
– Landelijk beleidskader risicomanagement, crisisbeheersing en OTO
– Regionaal beleidskader risicomanagement, crisisbeheersing en OTO
– Kwaliteitskader risicomanagement, crisisbeheersing en OTO 3.0
Thema’s
Onder de voorbereiding op rampen en crises voor ketenpartners vallen een aantal thema’s, waarbinnen diverse projecten en programma’s zijn opgezet.
Lees hier meer over de verschillende thema’s.
Activiteiten
Vanuit de OTO-beschikbaarheidsbijdrage wordt een aantal vaste activiteiten georganiseerd, en is er voor aangesloten ketenpartners uit ROAZ-regio Zwolle de mogelijkheid om OTO-activiteiten aan te vragen voor hun (crisis)organisatie.