Medewerkers in de (acute) zorg worden voorbereid op crisismanagement, om ervoor te zorgen dat patiënten/cliënten in crisissituaties de best beschikbare kwaliteit van zorg ontvangen. Rampen en crises vragen om een andere benadering in denkwijze, opschaling, leiderschap en aanpak. Het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle, GHOR IJsselland en GHOR Noord- en Oost Gelderland hebben met mandaat van het ROAZ gezamenlijk het Regionaal Steunpunt OTO (RS OTO) ingericht om de zorginstellingen hierin te ondersteunen.
Het RS OTO ondersteunt op basis van kennismanagement en werkt met ‘Kennisknooppunten’. De regionale OTO-activiteiten, de afstemming hierover en de PDCA cyclus vallen vanaf 2022 onder het Kennis Knooppunt Integraal Crisismanagement (KICK).
Kwaliteitskader
Met het kwaliteitskader crisisbeheersing en OTO geven de acute zorgpartners antwoord op de vragen:
- Wat moet een organisatie minimaal geregeld hebben om voorbereid te zijn op rampen en crises en wie heeft daarbij welke rol?
- In welke mate is de organisatie al voorbereid op deze rol en functie?
Het kwaliteitskader formuleert prestaties en kwaliteitsnormen voor de zorgsector met betrekking tot crisisbeheersing en OTO. De normen gaan over de processen: melding en alarmering, op- en afschaling, leiding en coördinatie, informatiemanagement en crisiscommunicatie.
Het netwerk ondersteunt de regio met betrekking tot de normen in het kwaliteitskader. De organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het behalen van de normen.
Het Netwerk en de zorginstellingen kunnen een beroep doen op de zogeheten OTO-stimuleringsgelden. Deze gelden stelt het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport structureel beschikbaar voor het opleiden, trainen en oefenen (OTO) van zorginstellingen ter voorbereiding op rampen en crises.