Bij incidenten met gevaarlijke stoffen (IGS) bestaat de mogelijkheid dat slachtoffers gecontamineerd raken met een gevaarlijke stof. Dit brengt specifieke aandachtspunten met zich mee voor de hulpverlening, die op alle niveaus – van de incidentlocatie tot in het ziekenhuis – snel, effectief en goed afgestemd moet zijn. Het is belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn van de risico’s, maar ook beseffen dat deze vaak beperkt zijn: levensreddende zorg kan, zelfs met beperkte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), altijd worden verleend.

Nieuwe landelijke richtlijnen
Door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is een nieuwe landelijke leidraad gepubliceerd voor de opvang van patiënten betrokken bij IGS-incidenten. Deze leidraad vervangt de eerdere focus op CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) en biedt een uniforme aanpak voor de opvang, decontaminatie en behandeling van slachtoffers. Het doel is om zowel de veiligheid van patiënten en hulpverleners te waarborgen als de zorgcontinuïteit te handhaven.

De richtlijnen bieden:

  • Een overzicht van de rollen en verantwoordelijkheden van hulpverleners.
  • Instructies voor het proportioneel gebruik van PBM.
  • Een eenduidige werkwijze die aansluit op de principes van de all hazard approach.

Blijven leren en ontwikkelen
Incidenten met gevaarlijke stoffen blijven voorkomen. Daarom blijft het belangrijk om de aanpak van IGS-incidenten samen met ketenpartners te borgen en door te ontwikkelen. Deze aanpak zorgt ervoor dat zowel slachtoffers als hulpverleners op een veilige en efficiënte manier worden ondersteund en dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd blijft.

Documenten

LNAZ Leidraad acute ziekenhuiszorg na IGS deel A 

LNAZ Leidraad acute ziekenhuiszorg na IGS deel B

NIPV Handreiking samenwerking slachtofferzorg bij incidenten gevaarlijke stoffen

NVIC rapport – Eigen veiligheid in perspectief – 2024