Dit voorjaar heeft Alwin Wassink, student Integrale Veiligheidskunde bij Saxion, zijn studie afgerond met een onderzoek over de voorbereiding op crisisbeheersing in de zorg. Alwin heeft onderzocht hoe Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (NAZrZ) het regionale OTO-aanbod (oefenen, trainen, opleiden) en de overlegvormen ter voorbereiding op rampen en crises zodanig kan inrichten dat het voorziet in de OTO-behoeften van de ketenpartners. Aan de hand van zijn bevindingen doet Alwin een aantal aanbevelingen op het gebied van crisisbeheersing en OTO. Zijn onderzoek onderstreept het belang van een toegewijde adviseur crisisbeheersing en OTO binnen zorgorganisaties.
Goed voorbereid zijn op rampen en crises is essentieel voor een organisatie, maar ook lastig: een crisis komt (gelukkig) niet vaak voor en als alles op dagelijkse basis goed gaat, is de noodzaak of urgentie voor goede crisisbeheersing minder voelbaar. In de meeste zorgorganisaties is er wel een adviseur crisisbeheersing en OTO (of integraal crisisplanplanbeheerder) aangewezen, maar die heeft in de praktijk weinig tijd beschikbaar voor zijn rol en taak in de voorbereiding van de organisatie op rampen en crises en de bijbehorende OTO-activiteiten. Voor crisismanagement binnen zorgorganisaties zou het goed zijn als elke zorgorganisatie één of meerdere toegewijde adviseurs crisisbeheersing en OTO in dienst zou hebben. Deze adviseur kan zowel in de koude fase (wanneer er geen crisis is) als in de warme fase (tijdens een crisis) een belangrijke sparringpartner zijn van de crisiscoördinator. De adviseur kent de plannen, de processen en de contacten binnen de organisatie, die belangrijk zijn in de voorbereiding op of tijdens een ramp of crisis.
Ondersteuning door Netwerk Acute Zorg
NAZrZ ondersteunt ketenpartners door meer bewustzijn en draagvlak te creëren en door handvatten te bieden voor de invulling van deze functie. Het netwerk heeft een functieprofiel ontwikkeld voor de rol en taken van een adviseur crisisbeheersing en OTO.
Daarnaast heeft het Regionaal Steunpunt OTO (RS-OTO) enige tijd geleden de KICK-groep opgestart (Kennisknooppunt Integraal Crisismanagement), waarin diverse ketenpartners kennis en ervaringen uitwisselen op het gebied van crisismanagement. Om deze KICK-groep optimale waarde te bieden, heeft Alwin aanbevolen om in de groep het aanbod aan trainingen en oefeningen uit te lichten en om met online én offline bijeenkomsten alle deelnemers betrokken te houden
Samenwerking en verbinding
NAZrZ werkt nauw samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) – ook eenorganisatie die een bijdrage levert aan crisismanagement binnen de zorg. Uit Alwins onderzoek blijkt dat voor ketenpartners niet altijd duidelijk is wat ieder van deze organisaties doet; daar valt dus winst te behalen.
Naast het beschikbaar maken van deze informatie is het van belang om als Netwerk zichtbaar te zijn voor zorgorganisaties. Zo blijven we verbonden met de ‘werkvloer’ – de mensen in de zorg – bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij OTO-activiteiten van ketenpartners. Verschillende ketenpartners willen graag samen met andere ketenpartners OTO-activiteiten uitvoeren. Team Crisisbeheersing & OTO van het netwerk onderzoekt op Alwins aanbeveling of Emergo Train System (ETS; een simulatiemiddel dat wordt ingezet bij scholingen voor voorbereiding op rampen en crises) hierbij gebruikt kan worden.
Doorontwikkeling Regionaal Steunpunt OTO
De aanbevelingen die Alwin heeft gedaan, worden gewogen en meegenomen in de doorontwikkeling van de werkwijze van het RS-OTO. Zo draagt dit onderzoek bij aan de verbetering van de voorbereiding op rampen en crises.
Namens Netwerk Acute Zorg regio Zwolle bedanken wij alle respondenten die tijd hebben vrijgemaakt om antwoord te geven op de vragen van Alwin. Wij feliciteren Alwin met het behalen van zijn diploma, en wij wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan!