De ambulancesector werkt al jaren met drie urgenties: A1, A2 (spoedeisende ambulancezorg) en B (niet-spoedeisende, planbare ambulancezorg). Uit onderzoek (Nivel, 2019) is gebleken dat een uitbreiding van de urgenties onder meer een verdere verbetering van de kwaliteit van zorg kan opleveren. De ambulancesector heeft daarom de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe, verbeterde urgentie-indeling, op basis van medisch-logische gronden.
Alle regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s) implementeren de nieuwe urgenties vanaf 1 februari dit jaar, te beginnen met de urgenties A0, B1 en B2. De nieuwe C1 en C2 urgentie worden later in dit jaar geïntroduceerd.
Nieuwe urgenties
A0-urgentie – Directe inzet met grootst mogelijke spoed
Bij de nieuwe A0-inzetten gaat het om de meest tijd-kritische meldingen waarbij met de grootst mogelijke spoed ambulancezorg wordt ingezet. Onder de A0 urgentie valt bijvoorbeeld een reanimatie of niet/nauwelijks ademende patiënt. De A0 gaat in de uitgifte vóór op een A1.
B1- & B2 urgentie – Niet-spoedeisende hoog-, midden- of laagcomplexe zorgvraag
De oorspronkelijke B-urgentie voor niet-spoedeisende zorgvragen wordt opgesplitst in de B1- en B2 urgentie:
- B1 betreft een hoogcomplexe zorgvraag
- B2 betreft een midden- of laagcomplexe zorgvraag
C1- & C2 urgentie – Meldkamerzorg
Door de invoering van de urgenties C1 (doorverwijzing) en C2 (zelfzorgadvies) krijgen 112-bellers met een minder urgente zorgvraag vaker direct de juiste (andere) zorg. Te denken valt aan huisartsen(spoed)zorg, wijkverpleegkundige zorg of acute GGZ. Bij de C1- en C2 urgenties wordt geen ambulance-eenheid ingezet.
In onderstaande overzicht vindt u de nieuwe verbeterde urgentie-indeling.
Wat betekent de verbeterde urgentie-indeling voor u?
De verbeterde urgentie-indeling ambulancezorg heeft geen gevolgen voor u als ketenpartner, want:
- De nieuwe A0-urgentie heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee een ambulance naar de patiënt rijdt. De A0-urgenties worden wel met voorrang op de A1 uitgegeven;
- De meldkamercentralist ambulancezorg blijft ook na de implementatie van de nieuwe urgenties, de aanvragen van zorgaanbieders (bijv. huisartsen-/verloskunde/ziekenhuiszorg) beoordelen en kent hier, zoals gebruikelijk, de juiste urgentie aan toe. Als ketenpartner heeft u derhalve geen verdere kennis nodig over de verbeterde urgentie-indeling ambulancezorg;
- De C1- en C2-urgenties zijn belangrijk voor de afhandeling binnen de ambulancevoorzieningen. Mogelijk is de C1 of C2-urgentie te lezen op een overdrachtsformulier van de ambulancevoorziening. Als ketenpartner kunt straks bijvoorbeeld van patiënten vernemen dat zij door de meldkamercentralist naar de huisarts (of een andere ketenpartner) zijn verwezen.
Contact
Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten? Stuur dan een mail naar Janneke Stapel, implementatiecoördinator bij Ambulance IJsselland, via j.stapel@ambulanceijsselland.nl.
Bekijk ook deze animatie over de verbeterde urgentie-indeling ambulancezorg voor meer informatie.
Bron: Ambulance IJsselland