<Inschrijven voor de pilot is niet meer mogelijk. Via onderstaand formulier kunt u uw interesse aangeven voor komende trainingen tot Acute Zorgverbeteraar, zie hieronder meer informatie over de data.> 

 

Eén van de afspraken in het ROAZ-plan van ROAZ-regio Zwolle is om de komende jaren, ieder jaar 75 professionals werkzaam in de acute zorgketen in deze ROAZ-regio, op te leiden tot ‘acute zorgverbeteraar’. Dit zijn pioniers binnen zorgorganisaties, die niet alleen graag zichzelf willen blijven ontwikkelen, maar ook oog hebben voor verbetermogelijkheden binnen én buiten de eigen organisatie. Daarvoor zet het netwerkbureau een toegankelijke, gecertificeerde vijfdaagse Lean-training (Green Belt, LCS level 1C) op, die regionaal zal worden aangeboden. Op deze manier wordt in de ROAZ-regio een netwerk gecreëerd van acute zorgverbeteraars.

Inhoud

Tijdens de training komen de belangrijkste principes van het Lean-gedachtegoed aan bod, met specifieke aandacht voor toepassing binnen de acute zorg. Na het volgen van deze training weten deelnemers wat continu verbeteren is en hebben zij concrete verbeterideeën voor de eigen organisatie en/of in de keten. Daarnaast leren zij verspillingen herkennen, hoe deze uit het proces geëlimineerd kunnen worden en hebben zij inzicht in de eigen bijdrage aan het verbeteren van patiënt-/cliëntwaarde. Kortom: het volgen van de training vergroot de veranderkracht van acute zorgorganisaties en helpt mee met het realiseren van de doelstellingen voor nu en in de toekomst.

Tijdsinvestering

De verwachte tijdsinvestering is één dag per week, gedurende drie maanden (dit is inclusief de 5 trainingsdagen, maar ook voorbereiding en tussentijdse opdrachten). De opdrachten zijn erop gericht om de inhoud van de training toe te kunnen passen binnen de eigen organisatie, waardoor deelnemers direct impact kunnen maken tijdens het eigen werk. Aan het eind van de vijfdaagse volgt een examen, waarna de deelnemers een internationaal erkend certificaat ontvangen (LCS certificaat, level 1c).

De dagen zijn als volgt ingedeeld:

 • Dag 1: Klantwaarde en waardestroom
 • Dag 2: Visievertaling en realisatie
 • Dag 3: Continu verbeteren
 • Dag 4: Ontwikkel je mensen
 • Dag 5: Reflectie en zelfontwikkeling

Meerwaarde leren in een groep

De training wordt gegeven in groepsverband, met deelnemers uit verschillende zorgorganisaties. Een groep mensen heeft meer ervaring dan één persoon. De trainers stimuleren de deelnemers tijdens de training om met én van elkaar te leren. Successen worden gedeeld, maar ook geleerde lessen, en er wordt geoefend met reflecteren. Daarnaast wordt iedere training gegeven door twee trainers. Hierdoor is er niet alleen dubbele focus, maar ook twee keer zoveel ervaring en niet onbelangrijk, plezier.

Voor wie?

De training is bedoeld voor ambitieuze professionals, werkzaam in de acute zorgketen binnen deze ROAZ-regio, die zichzelf willen ontwikkelen tot Lean expert. Zij hebben oog voor verbetermogelijkheden en begeleiden/dragen bij aan verbeterprojecten, intern of organisatie overstijgend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan projectleiders, stafmedewerkers, leidinggevenden of beleidsadviseurs, maar ook verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers of artsen die naast hun werkzaamheden coördinerende taken hebben of deelnemen in een werkgroep. De training is voor zorgprofessionals van alle sectoren in de acute zorgketen (uit de ROAZ-regio Zwolle) te volgen.
Voor de Green Belt training is geen specifieke vooropleiding vereist. Het niveau van de training is vergelijkbaar met MBO/HBO opleidingsniveau. ​

Vereisten

 • Aanwezigheid op alle 5 de trainingsdagen.
 • Behalen van het theorie-examen op de laatste dag van de training (dit examen is bij de training inbegrepen).
 • Uitvoeren van een waardestroomanalyse.
 • Afronding en implementatie van een verbeteropdracht middels een A3.

Data pilottraining

Voordat de training in de hele ROAZ-regio wordt gegeven, is er eerst een pilot. De data voor de vijfdaagse pilottraining zijn:

 • 16 en 17 april
 • 3 en 4 juni
 • 2 juli

De pilottraining is een volwaardige training, dit betekent dat ook na het volgen van de pilot, de deelnemers het internationaal erkende LCS certificaat, level 1c, ontvangen. Het is niet meer mogelijk in te schrijven voor de pilottraining.

Overige data

De data, die gepland staan voor komende trainingen, zijn:

 • Groep 1: 11 en 12 september, 16 en 17 oktober en 13 november
 • Groep 2: 23 en 24 september, 5 en 6 november en 5 december
 • Groep 3: 7 en 8 oktober, 20 en 21 november, 17 december

Aanmelden

Aanmelden voor de drie nieuwe groepen kan binnenkort. Wilt u aan één van deze (of nog te plannen) groepen deelnemen? Schrijf u dan in voor de interesselijst via onderstaand formulier. Zodra aanmelden voor de drie nieuwe groepen mogelijk is, nemen wij contact met u op.

Kosten

Deelname aan de pilottraining is gratis. Voor verdere trainingen streven we ernaar de training ook kosteloos aan te kunnen bieden. Mocht dit anders worden, dan informeren we de deelnemers hier tijdig over.  

Vragen?

Lizette Hollak is als projectleider betrokken bij de opzet van de training Acute Zorgverbeteraar. Bij vragen over de training, kan contact opgenomen worden met Lizette via info@netwerkacutezorg.nl onder vermelding van ‘Acute Zorgverbeteraar’.

Interesse training Acute Zorgverbeteraar

Naam(Vereist)

Netwerk Acute Zorg regio Zwolle Dokter Spanjaardweg 6 in Zwolle

Max. aantal deelnemers:16

Acute zorg, Beroep

Accreditatiepunten: Internationaal erkende LCS certificaat level 1c

Prijs: Gratis