Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Eén van de thema’s die binnen het IZA centraal staat, is de acute zorg. De houdbaarheid van de acute zorg staat onder druk. Personeelskrapte in de sector en de toenemende zorgvraag door vergrijzing, dwingen ons om na te denken over hoe de acute zorg effectiever en efficiënter georganiseerd kan worden in de keten.
In het IZA staat dat iedere ROAZ-regio in december 2023 een ROAZ-plan gereed moet hebben over de aanpak van de acute zorg in de regio. In een vorig bericht gaven we uitleg over wat de te nemen stappen zijn om tot dit plan te komen. Samenwerking staat hierbij voorop. Om samen tot een goed werkbaar plan te komen voor de regio, organiseerden we begin december een eerste bestuurdersbijeenkomst. Wat kwam hieruit en hoe gaan we verder?
Nieuwe én bestaande projecten
Het doel van de bijeenkomst was gezamenlijk te kijken naar wat het IZA voor deze regio betekent en wat de belangrijkste punten zijn. Daarnaast is gekeken naar de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen en de te nemen vervolgstappen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat niet alles nieuw is, er lopen in de regio al vele projecten. Denk hierbij aan het Kwaliteitskader Spoedzorgketen, het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ), Met spoed beschikbaar en andere projecten. Het ROAZ-plan wordt hierdoor een integraal plan met nieuwe én bestaande projecten.
Vragen
Tijdens de bijeenkomst stonden een aantal vragen centraal. In groepen werden de vragen besproken en plenair teruggekoppeld. De vragen waren:
- Wat moet het ROAZ oppakken uit het IZA en wat niet?
- Wat heeft in onze regio de hoogste prioriteit?
- Welke rol zie je voor jouw organisatie en specifiek voor jou als bestuurder?
- Hoe kunnen we patiënten bij het IZA betrekken?
- Wat is de rol van Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (ook wel ROAZ-bureau genoemd) en hoe moeten we het aanpakken?
Gezamenlijke opdracht
Inge Boomkamp, manager Netwerk Acute Zorg regio Zwolle: ‘Het belangrijkste punt dat naar voren kwam tijdens de bijeenkomst, is dat het IZA een gezamenlijke opdracht is. Alleen als we samenwerken, kunnen we de acute zorg voor deze regio beschikbaar houden. We hebben elkaar écht nodig om dit verder en breder uit te werken. Het was goed om te merken dat de aanwezigen zich tijdens deze fysieke bijeenkomst bewust waren van de gezamenlijke opdracht, de gevormde groepen gedroegen zich gelijk als team.’
Opbrengst
Enkele punten die uit de plenaire terugkoppeling naar voren kwamen, zijn:
- Acute zorg is het uitgangspunt van zowel het ROAZ-beeld als het ROAZ-plan.
- Geef zorg op de juiste plek; regionaal wat moet, subregionaal wat kan.
- Samenwerken in de keten, zorgcoördinatie, data-uitwisseling en capaciteitsinformatie krijgen de hoogste prioriteit in de regio.
- We kiezen voor een programmatische aanpak, waarbij het netwerk een faciliterende, coördinerende en monitorende rol heeft.
- De ketenpartners krijgen in het programma een duidelijke rol, zowel op projectniveau als overkoepelend.
- Patiënten krijgen een rol in het programma, de manier waarop is een uitdaging. Het is niet realistisch de hele acute zorgketen te laten vertegenwoordigen door één patiënt. Tijdens de bijeenkomst zijn goede ideeën opgehaald, om de rol van de patiënt verder uit te werken.
Hoe gaan we verder?
Inge: ‘De bijeenkomst heeft ons waardevolle informatie gegeven voor het vervolg. Deze maand starten we met de programmatische aanpak en de inrichting van de programma organisatie. Ook vertalen we de criteria voor het ROAZ-beeld, die binnenkort door VWS worden vastgesteld, voor onze regio en vullen deze aan met criteria die voor de regio van belang zijn. Eind januari verwachten we de eerste versie van het programmaplan (inclusief ROAZ-beeld) te kunnen delen.’
Meer informatie
Voor vragen over het IZA kan contact opgenomen worden met Inge Boomkamp, Esther Roodzant of Nathanie Baron via info@netwerkacutezorg.nl.