Verschillende zorgverleners en bestuurders gaven eind van de zomer 2021 aan dat het niet goed gaat met de continuïteit van zorg voor zwangeren in deze regio, door een hoge werkdruk. Deze werkdruk wordt enerzijds veroorzaakt door een stijging van het aantal geboortes, anderzijds door een absoluut tekort in de capaciteit van professionals door onderbezetting en ziekteverzuim. Vanuit het ROAZ werd na dit signaal het initiatief genomen tot het instellen van een ad hoc werkgroep (vertegenwoordigers van de kraamzorg en verloskunde uit de 1e en 2e lijn) met als opdracht dit probleem te inventariseren en verbetervoorstellen te doen voor de regio.
Vijf bijeenkomsten
In een vijftal bijeenkomsten is onderzocht welke feiten op tafel lagen rondom de zorgvraag en de beschikbare capaciteit. Op deze manier kwamen knelpunten boven tafel en kon gezocht worden naar een oplossing. Zo is er geïnventariseerd hoeveel bevallingen er zijn in deze regio in vergelijking tot de landelijke ontwikkeling. Ook is gekeken welke trends waarneembaar zijn in de beschikbaarheid van capaciteit.
Permanente focusgroep
De werkgroep heeft tien aanbevelingen gedaan tot verbetering, deze zijn allemaal overgenomen door het ROAZ (11-02-2022) en worden de komende tijd uitgevoerd in de regio. Eén van de aanbevelingen is het instellen van de huidige werkgroep als permanente focusgroep Verloskunde binnen Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (NAZrZ). Dit kwam voort uit het feit dat er wel overleg was bínnen de Verloskundig samenwerkingsverbanden (VSV’s), maar geen afstemming ten aanzien van taal en afspraken óver de VSV’s heen, in ROAZ-verband.
Dashboard LPZ Geboortezorg
Een tweede aanbeveling heeft betrekking op het signaal dat er onvoldoende inzicht is in de klinische capaciteit voor 1e en 2e lijn. Hiervoor is het dashboard LPZ* Geboortezorg ingezet, dat maandag 14 februari live is gegaan in de regio. Door de reguliere werkprocessen te volgen, wordt de capaciteit van ziekenhuizen inzichtelijk en deze capaciteit wordt near real-time verzonden naar het dashboard. Verloskundigen kunnen vervolgens in het dashboard zien in welk ziekenhuis er plek is. Miranda Veltink, projectleider LPZ Geboortezorg: ‘Ik ben heel blij dat we live zijn, met name voor de eerstelijns verloskunde levert het dashboard veel op. Zij hebben hierdoor inzicht in welk ziekenhuis zij terecht kunnen met een vrouw die gaat bevallen.’
Meer informatie
Voor vragen over de werkgroep Verloskunde kan contact opgenomen worden met Roelf Lindeboom, voor vragen over LPZ Geboortezorg met Miranda Veltink, beiden te bereiken via info@netwerkacutezorg.nl.
*Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ)